Nieuwe Symphonie
Vereniging van Eigenaren
HomeGeen nieuwsAlgemene informatieGebouwen en installatiesWKODe structuur van de VvEFoto'sLinks betrokkenen
VvE eigenaar, Dubo (gedelegeerd) exploitant
Hoe werkt een WKO installatie
Download WKO uitgebreide toelichting
Download WKO meetsystemen
Download WKO handleiding warmteteller
WKO
Algemeen

Per 1 januari 2016 heeft de VvE alle exploitatie werkzaamheden uitbesteed aan Dubo (zie www.Dubobedrijven.nl ) voor de duur van 30 jaar. Vanaf dat moment is de VvE slechts eigenaar van de installatie tot aan uw huisinstallatie, maar heeft ze niets meer te maken met de exploitatie.

De dertigjarige overeenkomst tussen de VvE – namens u allen – en Dubo is gesloten in de verwachting dat alle toekomstige zaken zullen worden opgelost door Dubo. Dubo is daar geheel verantwoordelijk voor.

In geval van wanprestatie zal de VvE weer actief moeten worden en op zoek gaan naar oplossingen. Laten we hopen dat dat niet nodig is.

Op onze website zullen we de algemene informatie over WKO laten staan, zodat u altijd kunt opzoeken hoe het ook alweer zit. Maar alle specifieke informatie rond de exploitatie is verwijderd.   


Warmte-koude-opslag (WKO) is een alternatieve manier om uw appartement te verwarmen en te koelen, zonder dat daarbij al te veel CO2 vrijkomt. Het maakt primair gebruik van warmte die in de aardbodem constant aanwezig is. Als het erg koud wordt, zijn er nog steeds (max. 4) extra gasinstallaties die kunnen bijspringen, waardoor er toch C02 vrijkomt. Dat is momenteel niet te voorkomen. En de installatie gebruikt ook stroom door de meet- en regeltechniek en vooral de pompen. Die elektriciteit moet ook opgewekt worden. Dus helemaal CO2 neutraal is WKO nergens en ook niet bij ons.

Vaak blijkt dat milieuvriendelijk en (fosiel) energiezuinig wordt verward met "goedkoper". Los van het feit dat de fossiele energieprijs (gasprijs, gekoppeld aan olieprijs) fluctueert, moet u bij dit systeem rekening houden met vergelijkbare en misschien zelfs wat hogere kosten ten opzichte van een zuinige CV-ketel. Maar daar krijgt u dan meer comfort (geen radiatoren) en zomers koeling voor terug, iets dat een traditionele CV niet kan bieden.

Wilt u nog meer weten? Download dan de uitgebreide toelichting. Ook het jaarlijks bijgewerkte produkt- en tarievenblad van Dubo bevat een uitgebreide toelichtingen.
 
Downloads vind je links van deze tekst. Het gaat om de volgende documenten:
  • WKO een nog wat uitgebreidere toeliching
  • Een update voor 2016, omdat het nieuwste gebouw C technisch anders is aangesloten dan de gebouwen A en B
  • WKO gebruikshandleiding warmtemeters - wat kun je er mee
U kunt in uw woning alleen uw eigen regelwerk zien. Het ziet er ingewikkeld uit en dat is het ook. Op de foto hieronder kunt u zien wat nou wat is:

1. aanvoer warmte vloerverwarming (rode afsluiter);
2. inregelventielen installateur;
3. aanvoer koelte voor vloerkoeling (blauwe afsluiter);
4. retourleiding verwarming/koeling (groene afsluiter);
5. verdeler vloerverwarming;
6. de warmtemeter (zie aparte toelichting bij downloads);
7. aanvoerleiding warm tapwater;
8. meter warm tapwater.


HomeGeen nieuwsAlgemene informatieGebouwen en installatiesWKODe structuur van de VvEFoto'sLinks betrokkenen